Πεπραγμένα Επιμελητηρίου

[dt_fancy_title title=”Πεπραγμένα Επιμελητηρίου” title_size=”h4″ title_color=”custom” custom_title_color=”#115b33″]

 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2018

  Ενότητες

1.Ίδρυση και Κατάσταση μελών του Ελληνο-Πακιστανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας

  1. Σκοπός του Επιμελητηρίου και Οργάνωση
  2. Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες
  3. Συνδιοργανώσεις
  4. Άλλες Δράσεις

 

  1. Ίδρυση, Τροποποιήσεις και Κατάσταση Μελών

Στις 14 Φεβρουαρίου 2018 με το υπ’ αριθμ. 11/14-2-2018 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 24/Α/14-2-2018) επετράπη στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» να χρησιμοποιεί νομίμως τον όρο «Επιμελητήριο» στο πλαίσιο της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων της και νομίμως επετράπη η μεταβολή της επωνυμία της με την χρήση του όρου «Επιμελητήριο».

Η ως άνω εταιρεία συνεστήθη νομίμως με το από 28-7-2017 ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο καταχωρήθηκε νομίμως με ΚΑΚ: 113344/4-8-2017 και με Γ.Ε.ΜΗ.: 143350401000 στο αρμόδιο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Το Ελληνο-Πακιστανικό Επιμελητήριο συνεστήθη ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στις 28-7-2017 με ιδρυτικά μέλη, την Μαρία-Ρουμπίνη Μαρκοπούλου, τον Ανδρέα Κουτούπη και τον Σπυρίδωνα-Νικόλαο Πρέσσα, οι οποίοι ανέλαβαν και τις αντίστοιχες θέσεις της Προέδρου, του Ταμία και του Γενικού Γραμματέα αντίστοιχα.

Στη συνέχεια με την από 12-3-2018 Τροποποίηση και κωδικοποίηση του καταστατικού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» σε Ελληνο-Πακιστανικό Εμπορικό Επιμελητήριο μετεβλήθη η επωνυμία της εταιρείας σε «ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ», τροποποιήθηκαν τα επιμέρους σχετικά άρθρα ενώ επίσης εισήλθε στην εταιρεία ως νέο μέλος ο Ιωάννης Λαζάρου, ο οποίος και εξελέγη νέος Γενικός Γραμματέας του Επιμελητήριου στη θέση του απελθόντος μέλους, Σπυρίδωνος-Νικολάου Πρέσσα, ο οποίος κατόπιν υποβολής της έγγραφης αίτησης παραίτησής του, η οποία και έγινε ομοφώνως δεκτή από τα μέλη της εταιρείας αποχώρησε και διεγράφη από αυτήν.

Ακολούθως με την από 30-3-2018 2η Τροποποίηση του καταστατικού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» τα μέλη της εταιρείας με το από 14-3-2018 ιδιωτικό συμφωνητικό τους, που καταχωρήθηκε νομίμως στο Γ.Ε.ΜΗ. αποφασίστηκε η μεταβολή της επωνυμίας της εταιρείας από «ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ»  σε «ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» και την τροποποίηση των σχετικών άρθρων του καταστατικού της εταιρείας.

Με την 3η Τροποποίηση του καταστατικού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία σε «ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ» που ακολούθησε στις 3-9-2018, αποφασίσθηκε η αποδοχή των από 3-9-2018 αιτήσεων συμμετοχής στην εταιρεία της Αθηνάς Τσέλιου και του Θεοδώρου Παρρή αντίστοιχα και η εφεξής συμμετοχή τους σε αυτή με ισότιμες μερίδες δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τέλος δε αποφασίσθηκε η τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του καταστατικού της εταιρείας.

Με την τελευταία εντός του 2018 και πλέον πρόσφατη 4η Τροποποίηση του καταστατικού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία σε «ΕΛΛΗΝΟ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ», που έλαβε χώρα στις 20-9-2018 αποφασίσθηκε: α) η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου με τριετή θητεία αρχής γενομένης από 21-9-2018 μέχρι 20-9-202, αποτελούμενο από τη Μαρία-Ρουμπίνα Μαρκοπούλου ως Πρόεδρο, την Αθηνά Τσέλιου ως Ταμία και το νεοεισελθόντα εταίρο Δημήτριο Μακρυπίδη ως Γενικό Γραμματέα, β) την αποδοχή της από 3-9-2018 έγγραφης αίτησης συμμετοχής στην εταιρεία του ως άνω νεοεισελθόντος εταίρου, Δημητρίου Μακρυπίδη και την διαμόρφωση των εταιρικών μεριδίων σε έξι ισότιμες εταιρικές μερίδες και την αντίστοιχη διανομή των εταιρικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, γ) τη μεταβολή του ποσού εγγραφής των πακιστανικών φυσικών και νομικών προσώπων από 100 και 250 ευρώ αντίστοιχα σε 30 ευρώ δι’ αμφότερα και του ποσού της ετήσιας συνδρομής εγγραφής των πακιστανικών φυσικών και νομικών προσώπων από 150 και 300 ευρώ αντίστοιχα σε 70 ευρώ δι’ αμφότερα και τέλος την επέλευση των αντίστοιχων τροποποιήσεων στα σχετικά άρθρα.

Παράλληλα δε κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των εταίρων του Επιμελητηρίου, που έλαβε χώρα στις 20-9-2018 στα γραφεία της εταιρείας, τα μέλη αυτής, Ανδρέας Κουτούπης και ο Ιωάννης Λαζάρου απεχώρησαν από τις θέσεις του Ταμία και του Γενικού Γραμματέα στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αντίστοιχα και διατήρησαν τις θέσεις τους ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με συνέπεια τις θέσεις τους να αναλάβουν η Αθηνά Τσέλιου ως Ταμίας και ο νεοεισελθών εταίρος Δημήτριος Μακρυπίδης ως Γενικός Γραμματέας.

Το έτος 2018 το Ελληνο-Πακιστανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αριθμεί 5 μέλη, τα οποία συνιστούν και το διοικητικό του συμβούλιο με τα εξής καθήκοντα, τη Μαρία-Ρουμπίνα Μαρκοπούλου ως Πρόεδρο, την Αθηνά Τσέλιου ως Ταμία και το νεοεισελθόντα εταίρο Δημήτριο Μακρυπίδη ως Γενικό Γραμματέα καθώς επίσης τον Ιωάννη Λαζάρου και τον Ανδρέα Κουτούπη ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Με στοχοποιημένη και έντονη προσπάθεια, που έγινε εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων που έγινε σε επίπεδο προσέλκυσης και εγγραφής νέων μελών, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο συνολικός αριθμός των μελών του Επιμελητηρίου στο έτος 2019 και στα επόμενα έτη.

  1. Σκοπός Επιμελητηρίου και Οργάνωση

2.α. Σκοπός

Οι σκοποί του Ελληνο-Πακιστανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου περιγράφονται στις καταστατικές του διατάξεις και συνοψίζονται: α) στην ανάπτυξη των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν, β) στην παντοειδή ανάπτυξη των πολιτιστικών, ακαδημαϊκών, αθλητικών κλπ. σχέσεων των δύο αυτών χωρών, ειδικά σε σχέση  με την οικονομική και εμπορική τους παράμετρο και στα πλαίσια των ενδιαφερόντων των μελών του και γ) την δημιουργία διμερών αμοιβαίων Επιμελητηρίων στην Ελλάδα και στο Πακιστάν.

2β. Οργάνωση

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών και την επίτευξη των στόχων του Επιμελητήριου λειτουργεί Γραμματεία, σε μόνιμη βάση στα γραφεία του Επιμελητηρίου επί της οδού Αμερικής αριθμός 20 στην Αθήνα. Η Γραμματεία παρέχει τις υπηρεσίες της πέντε ημέρες την εβδομάδα και ώρες 10.00-16.00.

Παράλληλα το Ελληνο-Πακιστανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο διαθέτει ενημερωμένο ιστότοπο με στοιχεία www.greekpakistanichamber.eu καθώς επίσης προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα twitter, Facebook και Instagram, που περιέχουν ενημερώσεις για τις δράσεις του Επιμελητηρίου και εξυπηρετούν την επικοινωνία του Επιμελητηρίου με τους ενδιαφερομένους.

  1. Εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

Το Επιμελητήριο κατά την διάρκεια του έτους 2018 ανέπτυξε έντονη εξωστρεφή δράση σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο συμμετέχοντας σε μια σειρά επιτυχημένων εκδηλώσεων και ημερίδων και οργανώνοντας επισκέψεις και ταξίδια εμπορικών και βιομηχανικών αντιπροσωπειών στο Πακιστάν και στην Ελλάδα.

 

Σύσφιξη εμπορικών και βιομηχανικών κοινοτήτων Ελλάδας και Πακιστάν- Υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας και Κατανόησης-Ημερίδες-Συναντήσεις

Παράλληλα οργάνωσε κοινές συσκέψεις ανάμεσα σε επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το Πακιστάν, επιτυγχάνοντας την πληρέστερη δυνατή ενημέρωση τους για τις δυνατότητες προώθησης και ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους επιχειρηματίες των δύο χωρών και ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των μελών.

Ήδη από το έτος 2017, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και ιδρυτικό μέλος του Ελληνο-Πακιστανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μαρία-Ρουμπίνη Μαρκοπούλου πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων στο Πακιστάν, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εδραίωση και την ανάπτυξη των σχέσεων του Επιμελητηρίου με τους μελλοντικούς εμπορικούς και βιομηχανικούς μας εταίρους στο Πακιστάν.

Συγκεκριμένα εντός του έτους 2017 επισκέφθηκε τρεις φορές το Πακιστάν τον Ιούλιο, τον  Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο του 2017 και μάλιστα προέβη με την προσωπική εταιρική της ταυτότητα στη σύναψη μνημονίων συνεργασίας και κατανόησης (MOUs) με τοπικά επιμελητήρια εμπορίου και βιομηχανίας αλλά και δεσπόζουσες ανώνυμες εταιρείες στον κλάδο τους.

Επιπρόσθετα κατά την επίσκεψή της στο Πακιστάν η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου μας τον Ιούλιο του 2017 συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον αξιότιμο τότε πρέσβη της  Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, κύριο Δημήτριο Ζωητό και συζήτησαν για τις προοπτικές διάνοιξης νέων επιχειρηματικών προοπτικών για το εμπόριο αλλά και γενικότερα την καλλιέργεια συνεργασιών ανάμεσα στις χώρες της Ελλάδας και του Πακιστάν.

Παράλληλα ανεπτύχθη ο προβληματισμός για τη μη ύπαρξη εμπορικού ακολούθου στο αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής πρεσβείας, που θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες και να διευκολύνει την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα ευφορίας δεδομένης της τότε προοπτικής της δημιουργίας ενός Ελληνο-Πακιστανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, το οποίο θα μπορούσε να φέρει κοντά τους επιχειρηματίες των δύο αυτών χωρών και να βοηθήσει την προοπτική των εξαγωγών για την Ελλάδα.

Εντός του 2018, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου μας, κυρία Μαρία-Ρουμπίνη Μαρκοπούλου επισκέφθηκε  το Πακιστάν τέσσερις φορές και συγκεκριμένα τους μήνες Μάρτιο, Μάϊο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο κατά τη διάρκεια των οποίων υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης, έγιναν συναντήσεις με σημαντικούς τοπικούς κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες και μετά από μια σειρά επαφών και ενημερώσεων υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης με σημαντικές ενώσεις επιχειρηματιών και εταιρικά σχήματα του Πακιστάν.

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων αυτών, η πρόεδρος του επιμελητηρίου μας συναντήθηκε με εκπροσώπους μερικών από τις σημαντικότερες εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες του Πακιστάν και τους παρουσίασε τα αξιόλογα οφέλη και τις προοπτικές συνεργασίας με σημαντικές ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια όλων των επισκέψεων της προέδρου μας στο Πακιστάν έγιναν συναντήσεις με τον πρέσβη της Ελλάδος στο Ισλαμαμπάντ, όπου ο τελευταίος ενημερώθηκε για τις δράσεις και τους μελλοντικούς στόχους του επιμελητήριου μας ενώ επίσης μετά το πέρας της κάθε επίσκεψης της προέδρου μας στο Πακιστάν, εκπρόσωποι του επιμελητηρίου μας συναντήθηκαν με τον αξιότιμο πρέσβη του Πακιστάν στην Ελλάδα και του υπέβαλαν επίσημη αναφορά για την δραστηριότητα, τις συμφωνίες και τις επαφές μας με κυβερνητικούς αξιωματούχους και οικονομικούς παράγοντες στο Πακιστάν και αμφότεροι οι πρέσβεις εξέφρασαν την ικανοποίηση και την ευφορία τους για την έως τώρα δράση μας.

Ήδη από το Μάρτιο του 2018, το επιμελητήριό μας επέτυχε την επαφή με σημαίνοντες παράγοντες της οικονομικής ζωής του Πακιστάν και τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας και κατανόησης με το εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο της Λαχώρης του Πακιστάν καθώς επίσης και με την Περιφερειακή Αρχή της κυβέρνησης του Πακιστάν στη Λαχώρη.

Κατά το ταξίδι της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου μας στο Πακιστάν το Μάιο του 2018 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας και κατανόησης με το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο του Gujrat ενώ παράλληλα προετοιμάστηκε και συμφωνήθηκε η αποστολή τον Ιούνιο και το Ιούλιο του 2018 αξιωματούχων από την Περιφερειακή Αρχή της κυβέρνησης του Πακιστάν στη Λαχώρη στην Ελλάδα.

Μάλιστα τον Ιούνιο του 2018 το Ελληνο-Πακιστανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (GPCCI) σε συνεργασία με  την Ομοσπονδία Λαχώρης, FPCCI διοργάνωσε την πρώτη επιχειρηματική αποστολή 28 επιλεγμένων επιχειρηματιών από το Πακιστάν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της οποίας, οι επιχειρηματίες από το Πακιστάν παρέμειναν στην Αθήνα για πέντε ημέρες προκειμένου να συμμετάσχουν σε ημερίδες και Β2Β συναντήσεις με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους και σημαίνοντες επιχειρηματίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο ΕΒΕΑ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του 2,3 και 4 Ιουλίου.

Στην αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων από το Πακιστάν που δραστηριοποιούνταν στους τομείς των υφασμάτων, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, της έρευνας και ανάπτυξης, των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, της βιομηχανίας καπνού, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των υποδομών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις 8 Μαΐου 2018 είχε προηγηθεί συνάντηση του Προέδρου του ΕΕΑ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου με τον αξιότιμο πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα, κ. Khalid Usman Qaiser στην οποία μετείχαν ακόμη ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Γρέντζελος, ο Πρόξενος κ. Yawar Abbas, η ιδρύτρια και πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Ελληνο-Πακιστανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Ρουμπίνα Μαρκοπούλου και ο επίτιμος αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Ν. Τζεν.

Όπως δε ήταν εύλογο, η εν λόγω αποστολή και οι δραστηριότητές της απασχόλησαν τον οικονομικό τύπο της Ελλάδας και του Πακιστάν ενώ οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα εντόνου ενδιαφέροντος και αισιοδοξίας για το μέλλον των ελληνο-πακιστανικών οικονομικών σχέσεων.

Η επίσκεψη της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου μας κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2018 υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική καθώς το Επιμελητήριό μας αφού είχε ενημερώσει κατά τις προηγούμενες επισκέψεις μας τους κυβερνητικούς και οικονομικούς παράγοντες του Πακιστάν για τις προοπτικές συνεργασίας και τις δυνατότητες της ελληνικής εξαγωγικής οικονομίας συνήψε μνημόνια συνεργασίας και κατανόησης με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Rawalpindi και του Islamabad καθώς επίσης με την Ένωση Εργοδοτών του Πακιστάν, το Συμβούλιο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων του Islamabad καθώς και την κατέχουσα δεσπόζουσα θέση στον κλάδο του marketing και της διαφήμισης εταιρεία Copair SA.

Μάλιστα η υπογραφή των ανωτέρω μνημονίων συνεργασίας και κατανόησης έγινε στο ξενοδοχείο  Marriot  Islamabad, όπου παρετέθη γεύμα τιμής στους προέδρους των επιμελητηριών του Rawalpindi και του Islamabad ενώ παρόντες ήταν οι πρόεδροι  δώδεκα μεγάλων επιμελητηρίων και εταιρειών του Πακιστάν, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασιών που διανοίγονται και θεώρησαν ιδιαίτερα σημαντική την συνεργασία που αναπτύξαμε με τα επιμελητήρια και τις εταιρείες του Πακιστάν.

Μάλιστα κατά την διάρκεια του γεύματος το επιμελητήριο του Rawalpindi  εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει αποστολή άνω των εβδομήντα ατόμων στην Ελλάδα, η πραγματοποίηση της οποίας οριστικοποιήθηκε εντός του 2019.

Στον μήνα που ακολούθησε και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του  2018, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου μας συναντήθηκε με τον αξιότιμο πρέσβη του Πακιστάν στην Ελλάδα, κ. Usman  Khalid Kaiser και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της τελευταίας επίσκεψης εκπροσώπων του επιμελητηρίου μας στο Πακιστάν.

Ο πρέσβης του Πακιστάν στην Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του και ανέφερε ότι μόνο για το έτος 2018 υπήρξαν εκατό αιτήματα για έκδοση visa από έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ήθελαν να επισκεφθούν το Πακιστάν για επιχειρηματικούς λόγους.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητήριου μας στο Πακιστάν τον Δεκέμβριο του 2018 ανανεώσαμε την συνεργασία μας με το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο του Rawalpindi, η οποία επικυρώθηκε με την υπογραφή ενός νέου μνημονίου συνεργασίας και κατανόησης ενώ  επίσης οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση επιχειρηματικής αποστολής μελών του εν λόγω επιμελητηρίου το Μάρτιο του 2019, προκειμένου να επισκεφθούν και να γνωρίσουν ελληνικές επιχειρήσεις για τις οποίες ήδη υπάρχει ενδιαφέρον συνεργασίας αλλά και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο παραγωγικών επενδύσεων σε τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον τον Δεκέμβριο του 2018, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητήριου μας συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στο Πακιστάν,  αξιότιμο κύριο Δημήτριο  Χατζόπουλο, τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τις επαφές του επιμελητηρίου μας στην Ελλάδα και το Πακιστάν και συζητήθηκε η προώθηση της επίσκεψης επιχειρηματικών αποστολών των δύο χωρών σε Ελλάδα και Πακιστάν αντίστοιχα καθώς επίσης προτείναμε τομείς  οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους οι επιχειρηματίες των δύο χωρών θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Τέλος τον Δεκέμβριο του 2018 το Επιμελητήριό μας υπέγραψε συμφωνία με το γνωστό δικηγορικό γραφείο του Amjad Kamal BUTT στο Πακιστάν, το οποίο θα λειτουργήσει ως local partner μας στο Πακιστάν, προκειμένου να ιδρύσουμε τοπικό γραφείο για την προώθηση αφενός των δραστηριοτήτων και των επαφών μας στο Πακιστάν και   αφετέρου για την ολοκλήρωση της εγγραφής μας ως ελληνο-πακιστανικού επιμελητηρίου και στα αντίστοιχα μητρώα επιμελητηρίων του Πακιστάν.

Άμεσοι Στόχοι-Προοπτικές

Στους άμεσους στόχους του Ελληνο-Πακιστανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (GPCCI) βρίσκεται η περαιτέρω προώθηση, σύσφιξη και ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών μέσα από την αξιοποίηση του δικτύου ενημέρωσης και αξιοπιστίας που έχουμε διαμορφώσει με τα κατά τόπον επιμελητήρια, ενώσεις και επιχειρηματίες στο Πακιστάν και την Ελλάδα αντίστοιχα.

Οι έως τώρα επαφές, συναντήσεις και συμφωνίες κατέδειξαν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και συνεργασιών ανάμεσα στους επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Για τους λόγους αυτούς το Επιμελητήριό μας προσανατολίζεται στο να εντείνει και να προωθήσει την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών ανάμεσα σε επιλεγμένους επιχειρηματίες των δύο χωρών αλλά και στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων σε διμερές επίπεδο των δύο κρατών, ώστε να προκύψουν κίνητρα είτε μέσω της φορολογίας είτε μέσω της διευκόλυνσης των συναλλαγών.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το Επιμελητήριό μας προτίθεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να ιδρύσει τοπικό γραφείο στο Πακιστάν και να εγγραφεί στο οικείο μητρώο των επιμελητηρίων αλλά επίσης να προωθήσει την συνεργασία των εμπορικών τμημάτων των πρεσβειών της Ελλάδας και του Πακιστάν στο Ισλαμαμπάντ και την Αθήνα αντίστοιχα, ούτως ώστε να εμπεδωθεί σε διμερές κρατικό επίπεδο η διάθεση των δύο χωρών και των επιχειρηματιών τους για στενότερη και αποτελεσματικότερη οικονομική συνεργασία.